Ruske zime

Ruske zime

Ruske zime

Kada se spomene riječ „Rusija“, mnogi odmah pomisle na sibirske hladnoće. I zaista, hladno vrijeme nije rijetkost u Rusiji, ali je činjenica da u njoj postoji više klimatskih zona: od polarne do suptropske na obali Crnog mora. Naprimjer, prosječna januarska temperatura u Sočiju iznosi 15°C; ovaj grad se nalazi na istoj geografskoj dužini kao i Nica.

Građani Rusije koji žive u drugim krajevima zemlje mogu s različitim osjećajima gledati na Soči, a pogotovo 470 stanovnika mjesta Ojmjakon u Jakutiji, gdje je prošle godine zabilježena temperatura od -72°C. U Ojmjakonu zima u najvećoj mogućoj mjeri utiče na ljudski život, ali oni su od davnina naviknuti na hladnoće i prilično su hladnokrvni prema njima.

Šta je to Rusima neizostavan detalj zimi?

Rukavice su u Rusiju donijeli Varjazi (Vikinzi), otuda potiče i naziv za njih u ruskom jeziku – „varežki“. Rukavice griju ruke, a bake ih vole plesti svojim unucima.

Čizme „valjenke“ izrađuju se od filcovane ovčije vune. Štite od hladnoće i na temperaturama ispod -30°C, ali, nisu vodootporne i nemaju potplate, zbog čega se nose s ‘kaljačama’. Procjenjuje se da se u Rusiji godišnje proizvede 4,5 miliona pari ovih čizama.

Ušanka je krznena kapa sa zaštitom za uši, kako joj samo ime kaže. Ona je prepoznatljiv ruski simbol. Danas postoje brojne varijante ušanki – od jednostavnih, napravljenih od vještačkog krzna, do luksuznih modela od samurovine.