10 razloga zašto posjetiti Rusiju

10 razloga zašto posjetiti Rusiju

10 razloga zašto posjetiti Rusiju

Želite li da upoznate ovu veličanstvenu zemlju koja iz dana u dan ne prestaje da fascinira? Putovanje je odlična prilika za to. Potrudićemo se da Vam predstavimo pojedine specifičnosti Rusije, jer kada bismo ih sve navodili, spisku ne bi bilo kraja.

Ruski gradovi – ruska bajka

Počevši od sjeverne prestonice – Sankt Peterburga, pa preko glavnog grada Rusije, ogromnog spleta ulica i trgova, zadivljujuće arhitekture i zdanja, Crvenog trga i Kremlja, svaki dio ovih čudesnih gradova izuzetne ljepote ostavlja bez daha. Odmah poslije njih treba pomenuti i Nižnji Novgorod, Soči, Rostov na Donu i Kazanj, čiji spomenici i tvrđave, pored svoje ljepote, kriju zanimljivu istoriju. Ovi gradovi, kao i mnogi drugi u Rusiji, predstavljaju prave turističke atrakcije, te su stoga veoma posjećeni.

Impresivna vjerska arhitektura

Svima nam je dobro poznato da je često kroz istoriju vjera bila pokretačka snaga Rusa. U skladu sa tom činjenicom, jasno je odakle u Rusiji zavidan broj velelepnih vjerskih građevina. Neki od najljepših pravoslavnih objekata su svakako hram Vasilija Blaženog, te Novodjevičiji manastir u Moskvi, Novojerusalimski manastir u Podmoskovlju, Preobraženjski manastir u Jaroslavlju, te Pomorska crkva u Kronštatu. Ako govorimo o vjerskim objektima izuzetne ljepote, ne možemo a da ne spomenemo jednu od najveličanstvenijih džamija na svijetu – Kul-Šarif, koja se nalazi u Kazanju.

Muzeji kao oličenje ruskog duha i kulture

Ermitaž je najveći umjetnički i kulturno-istorijski muzej u Rusiji i jedan od najvećih u svijetu, a ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da mačke čuvaju blago ovog čuvenog ruskog muzeja. Pored brojnih istorijskih, vojnih i umjetničkih muzeja, bogatstvo Rusije upotpunjavaju i neki veoma čudni i autohtoni muzeji, u kojima je moguće vidjeti domove ruskih seljaka, igrati najbolje sovjetske igrice iz sedamdesetih, te uploviti u svijet drevne ruske magije.

Nacionalni parkovi i prirodne atrakcije

Ako ste ljubitelj očaravajućih krajolika, čistog vazduha i kristalno prozirne vode, odlazak u neki od ukupno 49 nacionalnih parkova u Rusiji predstavljaće nezaobilaznu stanicu na Vašem putovanju. Nacionalni park „Pleščejevo jezero“ mnogi ubrajaju među najljepše, a boraveći u njemu možete osjetiti duh stare Rusije, ali i vidjeti nevjerovatno lijepe zalaske Sunca.

Najrazličitije životinjske vrste

Ako imamo na umu ogromno prostranstvo Rusije, te činjenicu da se proteže kroz 11 vremenskih zona, neće nas začuditi ni tako bogata fauna koju posjeduje. Neke od životinja koje možete vidjeti samo u Rusiji su: sibirska snježna ovca, ružičasti galeb, amurski leming, te sibirski bijeli ždral. Posebno privlače pažnju mrki medvjedi i sibirski tigrovi.

Tradicionalna kuhinja ruskog naroda

Iako postoji velika vjerovatnoća da nećete imati mogućnost da posjetite sve ono što ste željeli, bar neka od tradicionalnih ruskih jela nećete moći a da ne probate. Ruska kuhinja je veoma raznovrsna i specifična. Jedna od prvih asocijacija na rusku hranu svakako je svima dobro poznata ruska salata, zatim palačinke, ali i slana jela kao što su boršč i šči, crvena ili crna ikra, te povrće pripremljeno na različite načine.

„Pije kao Rus“

Rusija je stereotipno sinonim za alkohol, a najčešće je naša prva asocijacija na ovu zemlju upravo votka. Svako ko prvi put ode u Rusiju svakako mora da proba ovaj alkohol, koji Rusi smatraju nacionalnim pićem. Postoje najrazličitije vrste, a nerijetko turisti ponesu „po koju flašicu“ kao suvenir.

Usavršavanje jezika

Kada je riječ o učenju stranog jezika, lingvisti često zastupaju stanovište da se jezik najbolje uči na izvornom govornom području. Ako ste već učili ruski jezik, putovanje u Rusiju je odlična prilika da ga usavršite. Ako se pak još uvijek niste upoznali sa jezikom ove zemlje, odlazak tamo može da bude dobar podsticaj za novi početak i upoznavanje sa jednim izuzetno bogatim jezikom i kulturom!

Multinacionalnost Rusije

Rusija je multinacionalna država, izdvaja se oko 180 nacionalnosti. Ako odlučite da otputujete baš u ovu državu, tamo ćete biti u prilici da upoznate ljude različitih kultura, religija, interesa i karaktera. To će sigurno na Vas ostaviti lijep utisak koji sa sobom nosi raznolikost. Nova poznanstva i iskustva su najbolji suvenir koji možete ponijeti iz Rusije.

Ruska zimska čarolija

Zima u Rusiji može biti okrutna, ali istovremeno i magična. Iako su temperature često veoma niske, posebno u sjevernim krajevima, prelijepe pejzaže i slikovite, nezaboravne prizore možete vidjeti isključivo zimi.

Putovanja nam šire vidike i obogaćuju dušu, a uspomene sa istih nosimo cijeli život. Nadamo se da će jedna od Vaših narednih avantura biti upravo Rusija!