Činjenice o najsjevernijem naselju u Rusiji

Činjenice o najsjevernijem naselju u Rusiji

Činjenice o najsjevernijem naselju u Rusiji

Za naselje Dikson često kažu da je to „kraj svijeta“. Nalazi se na rubu Sjevernog ledenog okeana, na obali zaliva.

Ova teritorija ima veličinu Velike Britanije i 548 stanovnika. To znači da svaki stanovnik ima na raspolaganju skoro 500 kvadratnih kilometara. Ipak, svi stanovnici žive u malom naselju.

Mještani na ulasku u Dikson pokazuju lične isprave i dokument o boravku, dok je ulazak lica koja ovdje ne stanuju strogo propisan – oni mogu ući samo uz propusnicu, jer je naselje na obali i tretira se kao pogranična zona. Inače se ovdje može stići samo vazdušnim saobraćajem, a i namirnice stižu isključivo vazdušnim putem, zbog čega nisu nimalo jeftine.

U naselju nema benzinske pumpe, najbliža je udaljena 500 km, ali ni do nje se ne može stići jer nema puteva. Ako nekome treba benzin, mora da naruči tokom ljeta i to za cijelu godinu. Tako naručen benzin stiže brodom i to jednom godišnje. Automobili su ovdje rijetkost. Ljudi uglavnom imaju motorne sanke i motorne čamce.

Arktička zima je zapravo polarna noć, hladnoće su ekstremne, a smrtonosna oluja ponekad duva nedjeljama. U Diksonu zima traje devet mjeseci godišnje, a temperatura se spušta skoro do -50 stepeni Celzijusa.

 

 

 

 

 

 

 

Područje Diksona je arktička pustoš. Uopšte nema drveća. Ljeti je to zelena tundra, a zimi beskrajni bijeli snijeg.

U Diksonu nema kriminala, ali ipak postoji policija koja štiti ljude od medvjeda i vukova. Stanovnici jedni druge obavještavaju o tome da dolaze bijeli medvjedi, a lijepe se i obavještenja. Tad se ne preporučuje izlazak poslije 20 časova.

Mobilna veza se ovdje pojavila tek prije 10 godina. Sad u naselju postoji i internet, ali je toliko slab da se nekoliko fotografija preuzimaju i po dva sata.

Ovdje nema čak ni bolnice, ona je prije nekoliko godina zatvorena jer nema ljekara. Jedna varijanta je da se hitno pozove služba sanitarne avijacije, a druga – dolazi ljekar opšte prakse i vrši preglede. Pored bolnice, nema ni bioskopa, ni autobusa, ni kafića, ni supermarketa. Ali postoji teretana i mnogi u njoj provode vrijeme.

Nekad je to bila prestonica Arktika. U sovjetskom periodu Dikson je bio centar trgovine i eksploatacije rudnih nalazišta, kao i ekspedicija. Ovamo su iz čitave zemlje dolazili geolozi, učitelji, vojnici i polarni piloti. Tokom osamdesetih, ovdje je živjelo oko 5000 ljudi.