Kako progovoriti ruski bez sagovornika?

Kako progovoriti ruski bez sagovornika?

Kako progovoriti ruski bez sagovornika?

Ljudima koji tek počinju učiti jezik najveći problem stvara govorenje. Pravila, deklinacije, konjugacije – sve se to nauči, ali kako pričati? Kako sklapati rečenice? Obično je osnovni izgovor to da nemamo s kime razgovarati na jeziku koji učimo. Ukoliko je vaš razlog taj, evo nekoliko ideja za učenje bez sagovornika.

  1. Objašnjavajte sebi sve što vidite. Dok ste u šetnji, govorite sebi sve što zapažate na jeziku koji želite naučiti. Pokušajte koristiti vokabular koji znate, a ukoliko neka riječ nedostaje, uvijek je tu google ili rječnik.
  2. Slušajte muziku. Nađite izvođača ili žanr koji vam se dopada i pokušajte sa razumijevanjem slušati tekst. Ukoliko imate poteškoća sa razumijevanjem, tekst možete potražiti online.
  3. Gledajte filmove ili serije. Možete gledati film na jeziku koji želite naučiti i sa titlovima na istom tom jeziku. A pokušajte i sami učestvovati u dijalozima. Sigurno će biti zabavno i korisno.
  4. Čitajte knjige. Pronađite autore koji vas zanimaju ili jednostavno krenite sa dječjom književnošću. Rečenice su obično jasnije i jednostavnije. Obavezno čitajte naglas.
  5. Na kraju dana, prije spavanja, ispričajte sebi sve što vam se dešavalo. Možete pokušati i snimiti, pa preslušati. Možda uočite greške ili se sjetite boljeg načina kako nešto reći.