Ljetnja škola ruskog jezika

Ljetnja škola ruskog jezika

Ljetnja škola ruskog jezika

Dok se većina kandidata sprema za početak studija u Rusiji ili još uvijek očekuje rezultate konkursa za stipendije, ljetne škole se već polako privode kraju. Kao i prethodnih godina naše najbolje učenike nagradili smo ljetnjom školi u Moskvi u trajanju od mjesec dana. Nažalost, izbivši iznenada, korona virus je poremetio mnoge naše planove, ali mi nismo mogli dopustiti da ljubitelji ruskog jezika i ruske kulture ostanu bez jedinstvenog iskustva. Naš učenik Mitar Sladoje uzeo je učešće u online predavanjima koje je organizovao Institut Puškin i sa nama je podijelio svoje iskustvo.

„Ljetnja škola ruskog jezika na Državnom institutu ruskog jezika A. S. Puškina je 2020. godine održana na daljinu posredstvom platforme ZOOM zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa COVID – 19. Učesnici iz različitih zemalja su sa profesorima Instituta radili ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom od 10 do 15.50 časova po moskovskom vremenu. Nastava se odvijala u okviru predmeta Praktični kurs ruskog jezika, Savremeni ruski jezik, Uvod u savremenu Rusiju i Ruska literatura.

Iako se boravak u Moskvi ne može ničim zamijeniti, naši divni profesori sa Instituta Puškina su se trudili svim silama da nam predstave savremenu Rusiju i prenesu što više znanja o ruskom jeziku i ruskoj kulturi. Na lekcijama smo se lijepo družili, divno zabavljali i puno naučili. Vodili smo zanimljive razgovore o ruskom jeziku, kulturi, književnosti i savremenosti.

Ljudi čine društvo i često poznavanje činjenica i okolnosti iz istorije, kulture, nauke, umjetnosti, arhitekture, ekonomije, politike ili društva nije dovoljno. Neophodno je razumjeti ljude i njihov pogled na svijet. Razgovor sa ljudima iz različitih zemalja je veliko, lijepo i nezamjenljivo iskustvo. I upravo u ovome smo svi najviše uživali. Stekli smo nove prijatelje i naučili mnogo o jeziku i kulturi Rusije. Jer, ko stekne prijatelja, našao je blago.

Nadamo se da će čovječanstvo zajedničkim silama i u najskorije vrijeme pobijediti pandemiju i da ćemo uskoro biti u prilici posjetiti velika i lijepa mjesta i prošetati se Moskvom, Sankt Peterburgom, Rusijom i cijelim svijetom.“

#Studiraj_u_Rusiji