Ljeto u Sibiru

Ljeto u Sibiru

Ljeto u Sibiru

Kao što znamo, Sibir zauzima veliku teritoriju Rusije. Tamo je većinom hladno i to opravdavaju velikom udaljenošću od mora i okruženošću planinskim masivima koji ne dopuštaju prodor toplog vazduha.

Sibirsko ljeto je veoma raznovrsno i zavisi od regiona. U južnim dijelovima je jako vruće, suvo i traje tri mjeseca, dok je na sjeveru kratko i hladno. Temperature mogu biti između 20 i 25 stepeni, a nekada čak dosegnu i 30.

Postoje dijelovi Sibira gdje je moguće sunčati se na ledenjacima. Ovakva mjesta su neobična i privlače mnogo turista. Ono što je još specifično je da do obližnjeg mjesta morate putovati trajektom. Zimi, kada je veoma hladno, mnogobrojne rijeke koje prolaze kroz Sibir zalede i ljudi ih mogu slobodno prelaziti. Ljeti, kada nema leda, a nema ni mnogo mostova koji spajaju jednu obalu sa drugom, moraju se služiti trajektima. U tom periodu u određenim dijelovima Sibira moguće je vidjeti i tzv. bijele noći.

Postoji još jedna opasnost koja uvijek vreba u Sibiru, ali i kod nas – komarci. U Sibiru stanovnicima ne pomažu ni najsavremenija sredstva u borbi protiv njih. Komarci nisu jedine životinje koje remete svakodnevicu stanovnika Sibira, tu su i sobovi koji uništavaju povrće, te polarne lisice koje unose nemir među domaće životinje.

Kako god, sigurno bi se svako od nas htio sunčati na ledenjaku, iako se čini nemogućim, priroda nas je uspjela i ovaj put iznenaditi.