Najljepše životinje Rusije

Najljepše životinje Rusije

Najljepše životinje Rusije

  • Sniježni leopard

Ova divlja mačka, koju u Rusiji zovu irbis ili snježni ris, zapravo je veoma rijetka životinja. U svijetu ih ima samo nekoliko hiljada. Oni žive u teško pristupačnim planinskim predjelima. U Rusiji ih ima u Sibiru, prije svega na Altaju i Sajanskim planinama. Imaju duge paperjaste repove i gusto tufnasto krzno. Svoju mesnu ishranu dopunjavaju lišćem i travom, pa ih neki naučnici nazivaju gurmanima.

 

  • Orlovski kasač

Ovo je najpoznatija i najstarija rasa konja u Rusiji. Ima jedinstvenu sivu boju dlake sa pjegama, mada mu dlaka može biti od svijetlo sive do tamno smeđe. Orlovski kasač je visok, elegantan kon sa bujnom, gustom grivom i gracioznim držanjem.

  • Samojed

Ovi psi su poznati po tome što imaju vječiti osmijeh. Oni su hiljadama godina bili nerazdvojni pratioci samojedskog naroda, koji živi na dalekom sjeveru.

 

  • Arktička lisica

Ona je stanovnik tundre, a njeno bijelo krzno služi joj za kamuflažu u snijegu. Žive u surovim uslovima: podnose dugu hladnu zimu, nedostatak hrane, te izbjegavaju opasne, gladne zvijeri. Glavni neprijatelj su im ljudi, jer ih love zbog krzna.

  • Dalekoistočna divlja mačka

Ova mačka je opasan predator, iako djeluje umiljato. Ne podnosi loše vrijeme i kada pada snijeg, u stanju je da provede nekoliko dana ne izlazeći iz svog skloništa.

  • Sibirski jelen ili maral

Maral je podvrsta običnog ili crvenog jelena koja nastanjuje Sibir. Poznat je po velikim razgranatim rogovima koji mogu da budu duži od metar. To su plašljive i nimalo agresivne životinje.

 

  • Amurski tigar

Amurski ili sibirski tigar je jedna od najvećih i najugroženijih divljih mačaka na svijetu. Na Dalekom istoku Rusije, gdje uglavnom žive, ostalo ih je samo oko 500. Ne postoje dva tigra sa potpuno istim šarama.