Šta ako počnete da učite ruski jezik?

Šta ako počnete da učite ruski jezik?

Šta ako počnete da učite ruski jezik?

Da li ste se nekad zapitali šta će se desiti ako počnete da učite ruski jezik? Da li ćete možda imati nekih novih interesovanja, da li ćete se „zaraziti“ novim stvarima? Sigurno da hoćete. Iza ruskog se krije mnogo zanimljivosti. Mi ćemo vam otkriti neke, a ostale možete sami.

Svi putevi će voditi u Rusiju

Ko uči jezik, naravno, uči i o zemlji, u ovom slučaju o Rusiji. Upoznaćete se sa mnogim njenim zanimljivostima iz kulture i života Rusa uopšte, ali ćete i otkriti njene ljepote. U „Seobama“ Miloša Crnjanskog glavni junak vidi „Beskrajni, plavi krug. U njemu, zvezda.“ Ta zvezda je njegov ideal, a to je Rusija. I nije to slučajno. Rusija je prelijepa zemlja, sa ogromnim prostranstvima, zelenilom, prelijepim gradovima, i još ljepšom prirodom. Bajkal, Kamčatka, Altaj, Moskva, Sankt Peterburg… Sigurno ćete željeti da otputujete u Rusiju i posjetite barem neke od tih ljepota.

Ruska književnost će vas „kupiti“

Na ruskom jeziku ispisane su najljepše stranice svjetske književnosti. Ko počne, izgubi se u tim stranicama i živi sa likovima Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Puškina, Gogolja, Turgenjeva, Zamjatina, Šolohova, Jesenjina, Ahmatove… To je kretanje u jedno beskrajno putovanje, puno genijalnih misli. Sigurno ćete početi da razmišljate o pitanjima koja postavljaju u svojim književnim djelima, npr. pitanje nihilizma, o životu i smrti, ljubavi, pitanje braka i mnoga druga.

Postaćete zavisnik od ruskih serija i filmova

Iako na našim prostorima ruski filmovi i serije nisu veoma zastupljeni, ko uči ruski uvijek ima želju da ih počne gledati. Tako nam se približava ruski humor, mentalitet i slično. To je spajanje ugodnog i korisnog, jer ima dosta zanimljivih serija kao što je „Kuhinja“ uz koju se može unaprijediti jezik.

Osim filmova i serija ima mnogo toga na YouTube-u što privlači pažnju publike. Npr. «Орел и решка», sa kojima možemo „otputovati“ na razna mjesta. Dobro razmislite prije nego što počnete gledati, zarazićete se, ali i unaprijediti znanje ruskog.

Ovo su samo neke od stvari kojima biste bili okupirani. Ostalo sami otkrijte.