U posjeti Diplomatskom bazaru

U posjeti Diplomatskom bazaru

U posjeti Diplomatskom bazaru

Prvog dana mjeseca decembra u Skenderiji, u dvorani „Mirza Delibašić“, održan je Diplomatski zimski bazar. Ovaj događaj polako prerasta u tradiciolnu manifestaciju, koju organizuju supruge diplomata, koji djeluju na području Bosne i Hercegovine, a građani Sarajeva je sve radije posjećuju.

 Bazar je okupio ambasade različitih zemalja u Bosni i Hercegovini, ali i razne humanitarne organizacije, udruženja građana, kao i firme koje su na svojim štandovima ponudile razne proizvode. U jednoj sali, na jednom mjestu, našlo se više od 40 različitih kultura. Mirisali su različiti specijaliteti i začini, čulo se mnoštvo različitih jezika. Štandovi su bili prepuni različitih suvenira, tradicionalne odjeće, obuće, ručnih radova, igrara za djecu i drugih proizvoda, a domaćini su svakog posjetioca dočekali sa osmijehom i rado nam predstavljali svoje proizvode i pričali o svojoj bogatoj istoriji i običajima.

Tamo gdje se čulo „Davaj, davaj“, bili su predstavnici Ruske Federacije, koji su nas dočekali srdačno, s čašicom vodke u ruci. Po ruskom običaju, vodka se ne pije sama, pa smo sa bogate ruske trpeze gustirali piroške raznih vrsta, salate, kavijar, a zasladili ukusnim vazdušastim palačincima. Dok smo degustirali ruske specijalitete, domaćini su nas kratko proveli kroz Rusiju. Objašnjavali su značenje boja sa zastave i istoriju suvenira koji su mamili oči prolaznika i brzo se prodavali. Poznati kao narod koji mnogo čita i na čijem jeziku su napisana velika djela svjetske književnosti i stručne literature, Rusi su Sarajlijama ponudili i niz knjiga, o čijim piscima su rado govorili, dok su se u pozadini čule tradicionalne ruske note. Ovi gostoprimivi ljudi nisu nam dozvolili da odemo tek tako, pa su nam još zapakovali ruskih specijaliteta da ne odemo prazne ruke.

Pored toga, na Bazaru je bila organizovana aukcija, na kojoj su bili ponuđeni potpisani dresovi poznatih sportista, tepisi, avionske karte, putovanja, slike i dr.

Uprkos hladnom vremenu, čekanju ispred ulaza dok provejava snijeg, i ove godine je više hiljada Sarajlija posjetilo Diplomatski zimski bazar, uživalo u šarolikoj i raznovrsnoj ponudi više od 70 izlagača, te na taj način pomoglo ovu humanitarnu akciju, koja ima za cilj da pruži pomoć djeci sa različitim potrebama, širom Bosne i Hercegovine.