Дед Мороз и Снегурочка

Дед Мороз и Снегурочка

Дед Мороз и Снегурочка

Niko od nas ne može zamisliti novogodišnje praznike bez Djeda Mraza, a u Rusiji uz njega uvijek ide i njegova unuka Snjeguročka.

Djed Mraz ima svoje korijene u mitologiji, ali za lik Djeda Mraza kakvog danas poznajemo najvažniji je A.N. Ostrovski i njegove priče. U mitologiji ga srećemo pod nazivom „Studenec“, „Treskuenec“ ili često kao donatora  koji nagrađuje za sve dobre postupke. Ostrovski tog mitološkog lika naziva „Mraz Ivanovič“.

Lik Snjeguročke je nastao nešto kasnije, u 19. vijeku iz ruske narodne priče. 1873. godine A.N. Ostrovski je iskoristio tu priču i napisao dramu „Snjeguročka“. Tako je mjestom rođenja zimske ljepotice postala Kostromska oblast. Kasnije je napisana i opera koja je bila povezana sa pričom Ostrovskog. Lik Snjeguročke kao unuke Djeda Mraza se razvijao u dječijoj literaturi i literaturi za odrasle, ali samo zahvaljujući Ostrovskom je postala stalna saputnica Djeda Mraza. Spoljni izgled su oslikali umjetnici Vasnecov, Vrubelj i Rerih. Djed Mraz i Snjeguročka su se službeno prvi put pojavili zajedno 30-ih godina 20. vijeka u SSSR-u, nakon što je nekoliko godina sve to bilo zabranjeno.

Postoji čak i adresa gdje možete pisati Snjeguročki, a to je Kostrom, Lagerna ulica, dom 38 ili Ulica Lenjina, dom 3. Ukoliko imate novogodišnjih želja, šaljite pismo u Rusiju!