Astrahan – Južna Venecija Rusije na delti Volge

Astrahan – Južna Venecija Rusije na delti Volge

Astrahan – Južna Venecija Rusije na delti Volge

Ovaj grad nazivaju Južnom Venecijom Rusije, dok ga neki zovu još i gradom mostova, jer ih ima više od 50. Drugi, pak za njega kažu da je ostrvski grad, s obzirom da se prostire na 11 ostrva. A ima onih koji ga zovu i rasadnikom lotosa, prelijepog cveta koji cvijeta u delti Volge na prostoru od čak pet hektara.

 

 

Zima je jedna od najčešćih asocijacija kada pomislimo na Rusiju. Malo ko obraća pažnju na to da u ovoj velikoj zemlji postoje i gradovi u kojima tokom cijele zime može da se desi da ne padne snijeg, gdje se možete sunčati u svako doba godine. U tim gradovima žene oblače bunde kada temperatura „padne“ na + 10 stepeni Celzijusa, lubenice su žute, kuhinja se odlikuje specijalitetima krimskih Jevreja.

 

 

Ove karakteristike odnose se na ruski grad Astrahan – ruski: Астрахань, smješten nedaleko od ušća rijeke Volge u Kaspijsko jezero, grad koji je administrativni centar Astrahanske oblasti, koja se nalazi uz rusku granicu sa Kazahstanom, i grad koji je udaljen 1534 kilometra od Moskve. Grad koji predstavlja veliki industrijski, finansijski i komercijalni centar u ovom dijelu Volge, i u kome živi oko 530000 stanovnika.

Za Astrahan se može još reći i da je granični grad i da predstavlja kapiju južne Rusije. Astrahan je, istovremeno i velika luka, glavni plovni put zemlje, jer Volga koja protiče kroz ovaj grad povezuje ga sa Crnim, Baltičkim, Sjevernim i Sredozemnim morem. Sve ove prednosti napravile su od Astrahana čvornu tačku za proizvode koji dolaze iz Indije i Irana u Evropu.

 

 

Uživaoci u kavijaru će pamtiti Astrahan i po tome, jer ovaj grad je svjetski izvoznik kavijara i različitih vrsta ribe. Posebnost ovog ruskog grada su i lubenice koje se izvoze u cijeli svijet, baš kao i paradajz. Ovi proizvodi, zajedno, predstavljaju najvažniji dio poljoprivredne proizvodnje.

Astrahan je bogat solju, pijeskom, glinom, šljunkom, gipsom, a kada je reč o industriji prednjači prerada nafte i prirodnog plina iz okolnih ležišta, prehrambrena, brodogradnja, proizvodnja opreme za bušenje nafte i plina, prerada kože i krzna, hemijska i drvna industrija (proizvodnja celuloze i papira).