10 najljepših mjesta u Moskvi

10 najljepših mjesta u Moskvi

10 najljepših mjesta u Moskvi

  1. Moskovski Kremlj i Crveni trg, koji predstavljaju najpoznatija i najposjećenija mjesta u Moskvi. Sigurno je svako čuo za njih, ali samo pravi srećnici su imali priliku da naprave korak na Crvenom trgu. Kremlj i Crveni trg su se uvrstili na UNESCO-v popis Svjetske baštine još 1990. godine. Na Crvenom trgu se odvijaju festivali, koncerti, parade i različiti kulturni susreti.
  2. Moskovski međunarodni poslovni centar, poznat kao Moskva-Siti. Nalazi se u centru Moskve i predstavlja mjesto na kome su objedinjene poslovne aktivnosti, životni prostor, kao i zabava. Moskvu Siti su prozvali „Moskovskim Menhetnom“ Tu se nalazi 6 savremenih nebodera, kao i najviša zgrada u Evropi.
  3. Park Zarjađe, u kome su predstavljene 4 klimatske zone Rusije – stepa, šuma, močvare i tundra. U okviru ovog parka postoji pet paviljona, dva amfiteatra i koncertna dvorana.
  4. Caričin muzej, smješten u istoimenom Caričinom parku, koji je dobio naziv po carici Irini, kojoj je ovo zdanje pripadalo, a danas je poznat kao Caričin muzej istorije i arhitekture na otvorenom. Na teritoriji parka se organizuju izložbe, koncerti i slično.
  5. Baljšoj teatar, koji spada među najstarije na svijetu. Izgrađen je 1825. godine. U njemu se izvode baleti i opere koji oduševljavaju publiku širom svijeta.

6. Tretjakovsa galerija, čiji fond danas broji više od 180 000 eksponata. Tretjakovsku galeriju je osnovala porodica Tretjakovih. Ona danas predstavlja jedan od najvećih muzeja na svijetu, u kojoj se čuvaju djela ruske umjetnosti nastala u vremenu od 11. vijeka sve do danas. U njoj se može vidjeti mnogo toga – od jedinstvenih ruskih ikona do ostvarenja suvremenih slikara i kipara.

7. Park Ermitaž, nalazi se u centru grada i predstavlja popularno mjesto za šetnju. Na teritoriji parka nalaze se tri teatra i bina za ljetne koncerte. U toplom periodu godine, ovdje se održavaju festivali i razni drugi događaji, koji privlače mnoštvo turista.

8.Moskovski zoopark, jedan od najstarijih u Evropi. U njemu se može vidjeti više hiljada vrsta životinja. Teritorija je tematski podijeljena. Živi simbol zooparka je žirafa Samson.

9. Stadion Lužnjiki, najveći sportski stadion u Rusiji, čiji je kapacitet 84 745 mjesta. Stadion nosi 5 zvjezdica UEFA-e. Stadion se nalazi blizu centra grada.

10. GUM, glavni trgovački centar. Ova trospratna zgrada ima više od hiljadu radnji i predstavlja nezaobilazno mjesto za posjetioce Moskve.