10 najvećih ruskih gradova

10 najvećih ruskih gradova

10 najvećih ruskih gradova

MOSKVA

Grad velikih mogućnosti; politički, ekonomski i kulturni centar Rusije. Prema službenim podatcima u Moskvi živi oko 12,5 milijuna ljudi, no smatra se da je taj broj za 20% veći, zato što u Moskvi živi i radi nekoliko miliona migranata. Svakodnevno javni prijevoz u Moskvi preveze oko 12 milijuna ljudi, što također doprinosi toj pretpostavci.

Kada bismo pravili spisak što treba vidjeti u Moskvi, vjerojatno nam ne bi bila dovoljna ni četiri ovakva članka. Na listi svakog posjetitelja, zasigurno je Crveni trg, Moskovski kremlj, Hram sv Vasilija Blaženog, Lenjinov muzej, Park Gorkog, Galerija Tretjakov …

U prošlosti se Moskvoska kneževina smatrala nasljednikom Rimskog carstva i zato za Moskvu postoji izreka: „Dva Rima su pala. Treći stoji. Četvrtog neće biti!“

SANKT PETERBURG

 „Ja ljubim te, o Petra djelo      

Tvoj strogi skladni ljubim lik

I Neve tok, što hita smjelo

A granit joj je zaštitnik.“

                        A.S.Puškin 

Grad koji je 1703. godine osnovao car Petar I. Veliki i koji je više od 200 godina bio prijestolnica Rusije. Brojka od preko 5,3 milijuna stanovnika ga čini drugim najvećim gradom u Rusiji. U prošlosti je nosio nazive Petrograd i Lenjingrad. Grad je prepun mostova, kanala, otočića i zbog toga ga nazivaju Sjevernom Venecijom. Turiste privlači ponajviše svojom bogatom poviješću i izuzetno zanimljivom arhitekturom. Bajkovitom i pomalo nestvaranom izgledu doprinose i tzv. „bijele noći“. To je period početkom svibnja i krajem lipnja kada noć potpuno izostaje, a noćne svjetiljke se ne pale.

Ako vas put dovede do Sankt Peterburga, zasigurno se trebate prošetati Nevskim prospektom, posjetiti Ermitaž, Zimski dvorac, Petropavlovsku tvrđavu, bajkoviti Petrov dvorac, probati neke od specijaliteta ruske kuhinje, te provozati se najdublje iskopanom željeznicom na svijetu – ruskim metroom.

NOVOSIBIRSK

Treći grad po broju stanovnika (1,5 milijuna) je Novosibirsk. Nalazi se u Sibiru i administrativni je centar Novosibirske oblasti. Grad leži uz rijeku Ob, koja je jedna od tri najveće Sibirske rijeke. Novosibirsk je dospio u Ginisovu knjigu rekorda kao najbrže rastući grad po broju stanovnika. Nastao je 1893. godine kao seoce, a status grada je dobio već kroz 10 godina. Kroz samo 60tak godina prešao je brojku od 1 000 000 stanovnika (navodno je milijuniti stanovnik rođen 2. rujna 1962.). Također, u Novosibirsku se nalazi najduža (bez skretanja) ulica na svijetu – Crveni prospekt, dug 7 km, kao i najkraća od samo 40 metara. Osim najduže i najkraće ulice, u Novosibirsku možete posjetiti planetarij, zoološki vrt, tehnopark, botanički vrt, muzej Sunca, a naći će se i mnogo toga za ljubitelje opere i baleta.

EKATERINBURG

U podnožju planinskog lanca Ural nalazi se Ekaterinburg, četvrti grad po broju stanovnikau Rusiji (oko 1,5 milijuna stanovnika). Nazvan je prema ruskoj carici Katarini i budući da se u blizini grada susreću Europa i Azija, nazivaju ga još i poveznicom dvaju kontinenata. 2002. godine UNESCO je priznao Ekaterinburg za jedan od 12 idealnih gradova. Ono čime se grad ponosi je njegova industrija, iskopavanje rude, ugljena, soli i malakita. Nažalost, ono po čemu je grad također poznat jeste da su tu streljali posljednjeg ruskog cara Nikolaja II: Romanov i njegovu obitelj. Na tom mjestu danas možemo vidjeti tzv. Crkvu na krvi. Osim toga, moguće je vidjeti mnoge spomenika kao što je Crni tulipan posvećen sovjetskim vojnicima koji su poginuli u Afganistanu, spomenik ljubavnicima, spomenik prvoj parnoj lokomotivi, grupi The Beatles itd. Ljubitelji sovjetskog glumca, pjesnika i pjevača V.S. Visockog mogu posjetiti neboder nazvan po njemu i muzej koji se tu nalazi.

KAZANJ

Grad, poznat po proizvodnji nafte i plina, te automobila i zrakoplova, ubraja se u gospodarski najrazvijenije gradove Rusije. Ovdje živi preko 1,2 milijuna stanovnika. Preko teritorije ovog grada prolazili su mnogi trgovački putevi koji su povezivali istok i zapad, te se stanovnici veoma ponose na svoju tisućljetnu tradiciju. Simbol grada je Kazanjski kremlj, gdje se nalazi i krivi toranj Sojembika. Zanimljivo je to što većinsko stanovništvo čine Tatari, te se jednako koriste i tatarski i ruski jezik. Zbog toga, ovdje možete vidjeti jednu od najvećih džamija u Rusiji i Europi – Kul Šarif džamiju. Osim povijesnog značaja, važno je reći da se tu nalazi preko 40 muzeja i galerija, te preko 30 univerziteta (na kojima su studirali Lav Tolstoj i Vladimir Iljič Tolstoj). U Kazanju se nalazi muzej Ermitaž, koji je jedini muzej koji pripada Ermitažu u Sankt Peterburgu, tj. ovo je njegov ogranak. Grad su također nazvali i sportskom prijestolnicom Rusije.

NIŽNJI NOVGOROD

Nižnji Novgorod je jedan od najvažnijih centara riječnog turizma. Nalazi se na ušću rijeke Oke u Volgu. U periodu od 1932. do 1990. grad je nosio ime Gorki po književniku Maksimu Gorkom. Tijekom sovjetskog vremena, grad je bio zatvoren zbog zaštite vojnih istraživanja i tu su boravile mnoge poznate ličnosti. Grad se može pohvaliti sa preko 600 unikatnih povijesnih, arhitektonskih i kulturnih spomenika. Naravno, najvažniji od njih je kremlj. Uz to, moguće je posjetiti i stan-muzej Gorkog, planetarij, jezero, Carski paviljon… Ako dođete u Nižnji Novgorod, morate biti pažljivi sa činjenicom da se stanovnici Nižnjega Novgoroda zovu Nižegorodci, a ne Novgorodci ili Nižnji. To bi značilo da ih miješate sa stanovnicima Velikog Novgoroda ili Nižnjeg Tagila. Brojka nešto manja od 1,3 milijuna dovodi Nižnji Novgorod na šesto mjesto po broju stanovnika.

ČELJABINSK

Čeljabinsk je jedan od industrijskih središta Ruske Federacije. Tu živi  oko 1,2 milijuna stanovnika. Određeni izvori kažu da je 30% željeza koje se koristilo za izradu oružja za vrijeme rata iz Čeljabinska. Nazivali su ga čak Tenkogradom, jer su se tu nalazili pogoni za proizvodnju T-34 i raketnih lansera Kaćuša. Dobio je ime prema tvrđavi Čeljaba koja je sagrađena 1736. godine. Grad je postao svjetski poznat nakon 2013. godine kada je tu pao meteorit i načinio mnogo štete. Na grbu grada nalazi se deva. Kažu da je to zbog toga da podsjete na to da su kroz Čeljabinsk nekada prolazile karavane. U blizini Čeljabinska i u samom Čeljabinsku nalazi se nekoliko jezera, koja su zanimljiva za posjetiti kao i park Jurija Gagarina, zoološki vrt, te mnoštvo skulptura.

SAMARA

Samara, grad poznat po jednoj od najdužih riječnih obala koja privlači turiste kako iz Rusije, tako iz cijelog svijeta. Zahvaljujući Samari, danas imamo harmoniku koja je postala jedan od simbola Rusije. Na internetu ćemo naći najviše poveznica sa svemirom i istraživanjima istog. Naime, u Samari su nastale rakete-nositelji letjelice Vostok Jurija Gagarina. Trg Kujbišev, koji se nalazi u centru Samare je 7. u svijetu po veličini, a prvi u Europi. Tu se nalazi i velika raketa koja je postavljena u čast Jurija Gagarina. Već smo navikli da ruski gradovi obiluju raznim povijesnim i arhitektonskim spomenicima, te Samara nije izuzetak. Iako u Samari živi 90% Rusa, velik je broj i drugih nacionalnosti, a sveukupna broja stanovnika je oko 1 milijun i 157 tisuća.

OMSK

Omsk je grad osnovan za vrijeme ruskog osvajanja Sibira, a dugi niz godina je štitio južnu granicu Ruskog carstva. U Omsku živi oko 1 milijun i 155 tisuća stanovnika. U samom centru raste najstarije gradsko drvo bijele vrbe, staro 132 godine. Za ljubitelje ptica u gradu se nalazi park, koji nastanjuje oko 3000 ptica. Svoje utiske o gradu je iznio i Fjodor Dostojevski u „Zapisima iz mrtvog doma“. Pisac je ovdje boravio u zatvoru nekoliko godina, a gradske vlasti su nazvale univerzitet po njemu. U sovjetsko vrijeme, ovaj grad je posjetio i Josip Broz Tito. Moguće je vidjeti brojne crkve, džamije i sinangoge, budući da su u gradu živjeli i žive, uz Ruse, brojni Kazaci i Židovi.

ROSTOV NA DONU

Posljednji, ali ne manje važan, je Rostov na Donu u kojem živi 1 milijun i 138 tisuća stanovnika. Osnovala ga je carica Elizabet kako bi štitio ruske trgovačke puteve. Tijekom Drugog svjetskog rata grad je jako stradao zato što su ga Nacisti osvojili u dva navrata (1941. i 1942.). Ono što je zanimljivo jeste da je 2015. proglašen za najopasniji grad u Europi, što je posljedica uspona ilegalne trgovine oružjem. Za ljubitelje drame u Rostovu na Donu  možete posjetiti teatar Maksim Gorki, koji je nazvan biserom sovjetske arhitekture. Za djecu, a i za odrasle jako su zanimljivi zoološki parkovi i akvapark koji pružaju niz atrakcija.

Autor članka: profesor ruskog jezika Mihaela Meljanac