5 ruskih sportskih igara

5 ruskih sportskih igara

5 ruskih sportskih igara

Teško je i zamisliti da nekada naši preci nisu znali ni za fudbal, ni košarku, ni hokej. Sada su ti sportovi toliko popularni, da zaboravljamo na one stare, tradicionalne sportove i da se stvaraju neke potpuno nove tradicije. Ovaj članak će nas upoznati se nekoliko drevnih ruskih sportskih igara.

Lapta (rus.  лапта́)

Stara ruska timska igra sa loptom i palicom. Poznata je u Rusiji već hiljadu godina. Veliki ljubitelj ove igra bio je i Petar I. Veliki. Pravila igre veoma podsjećaju na kriket ili bejzbol.

 

Garadki (rus. Городки́)

Ako laptu smatramo sličnoj bejzbolu, tada garadki možemo smatrati sličnim kuglanju sa jednom razlikom – umjesto kugle, bacaju se štapovi. Porijeklo ove sportske igre nije moguće odrediti, ali postoje mnoge priče u kojima se spominje. U sovjetsko vrijeme je skoro na svakom stadionu bilo moguće vidjeti teren za garadki.

 

Kljuškovanje (rus. Клюшкование)

Ovaj sport takođe nazivaju i ruski hokej ili bendi. O njemu možemo saznati još u ljetopisima iz 10. vijeka. Razlika između ovog sporta i hokeja je u tome što koriste loptu, umjesto paka, a teren je veličine fudbalskog stadiona.

 

Višibali (rus. Вышибалы)

Ovu igru možemo nazvati na našem jeziku „između dvije vatre“. Svi smo to u djetinjstvu nekada igrali i ova igra je poznata svakom sovjetskom djetetu. Sve što je potrebno za ovu igru su dva tima i lopta.

 

Konjaški (rus. коняшки)

Prema nazivu bismo rekli da u ovoj igri glavnu ulogu imaju konji, ali ne – ljudi su ti koji učestvuju. Glavni zadatak igre je izbaciti iz ravnoteže što više ljudi, a pobjednik je onaj koji ostane najduže na nogama.

Jeste se ikada susreli sa nekom od ovih igara?