Čari ruskih mora

Čari ruskih mora

Čari ruskih mora

Uprkos svojoj ogromnoj obali, većini ljudi, Rusija nije prva koja im padne na pamet na pomen odmora na moru. Ali, ako vas zanima nešto više od plaže, ruska mora mogu vam ponuditi mnoge zanimljivosti: sjeverni Galapagos, ronjenje pod ledom, krstarenje po smrznutim morima, gradove stare 2000 godina i surfanje japanskim zmajem…

 

 

Na Čukotki turiste očekuje velik broj najrazličitijih vrsta putovanja. Možete, na primjer, krenuti na krstarenje sjevernim morima s usputnim iskrcavanjem u Zaljevu Gavrila, na Komandorskim otocima i na ostrvu Itigran. Na Itigranu se nalazi Kitova aleja, drevno svetište kojeg čine u zemlju ukopane lobanje, čeljusti i kosti grenlandskih kitova. Na Čukotki nema željezničkog saobraćaja i zato se za putovanje po ovom području uglavnom koriste motorne sanke, helikopteri ili pseće zaprege. Čukotski autonomni okrug pogranična je oblast Rusije te vam je stoga za putovanje potrebna posebna propusnica Federalne službe sigurnosti. Rezervacija aranžmana automatski podrazumijeva da će se agencija pobrinuti za regulisanje potrebnih dokumenata.

Barencovo more, koje se nalazi između Sjevernog ledenog i Atlantskog okeana, zapljuskuje obale Rusije i Norveške. Cijelom površinom nalazi se iza polarnice i vremenski uslovi na njegovoj obali su nestabilni; no zato je temperatura vode sasvim predvidiva i zimi iznosi 5-7°C, a ljeti 10-14°C. Barencovo more nezaobilazno je odredište za ljubitelje ronjenja pod ledom. Tu živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta: divovske morske vlasulje, morske alge, morski ježevi i morski grgeč, kao i Kamčatski rakovi, koje su u sklopu eksperimenta ovamo donijeli još sovjetski naučnici.

 

 

Japansko more zapljuskuje obale Rusije, Japana, Južne i Sjeverne Koreje. Prevlaka Nazimova, kopneni jezičak širok 100 metara i dug 5 kilometara, nalazi se nedaleko od Vladivostoka. Prevlaka odvaja Zaljev Ekspedicije od zaljeva Raid Palada Japanskog mora i omiljeno je mjesto ljubitelja surfanja zmajem.

Ovdje je najbolje doći u jesen, kada se s najvećom tačnošću može predvidjeti smjer i snaga vjetra. Treba biti spreman na skromne uslove smještaja: male bungalove površine dva puta tri metra (ili šatore), plinska kuhala, a zajednička sanitarna topla voda dostupna je samo naveče. Osim surfanja zmajem, turistima su na prevlaci Nazimova dostupne i druge vrste ekološke zabave.

Baltička prevlaka, uski dio kopna dug 65 km, podijeljena je između Rusije i Poljske. To je meditativna alternativa odmoru na poznatoj Kurškoj prevlaci koja je uvijek prepuna turista. Iz grada Baltijsk na Baltičku prevlaku možete stići trajektom, koji u jednoj vožnji prevozi najviše stotinjak ljudi i desetak automobila. Baltička prevlaka prošarana je napuštenim hangarima za avione. Sredinom tridesetih godina prošlog vijeka ovdje se, naime, nalazio njemački aerodrom Pillau-Neutief, od kojeg su ostale samo polurazrušene građevine od cigle i avionske piste. Iz obalnih padina posvuda strše iskrivljena postolja za naoružanje obalne straže, a u pijesku možete naići na zarđale čahure od municije. Najveća prednost Baltičke prevlake u odnosu na druge turističke destinacije u Kalinjingradskoj oblasti je mali broj turista.

 

 

Iako, Kaspijsko jezero nije more, Ruse to ne spriječava da ga tako zovu. Ovo jezero nalazi se na geografskoj širini sjeverne Italije i francuskog juga i po površini je najveće jezero na svijetu. Na njegovoj obali nalazi se jedan od najstarijih gradova u Rusiji, Dagestanski Derbent, koji će 2015. proslaviti dvije hiljade godina postojanja. Grad je poznat po staroj iranskoj citadeli Narin-Kala, gdje se nalaze i drevne banje nekadašnjih lokalnih vladara – kanova, kao i tamnice, koju čini podzemna ćelija u obliku bokala, čiji je otvor pokriven rešetkom a okomiti zidovi sprečavaju bijeg zarobljenika.