Broj riječi u ruskom jeziku

Broj riječi u ruskom jeziku

Broj riječi u ruskom jeziku

Ukoliko ste se ikada zapitali koliko riječi ima u ruskom jeziku, danas ćemo zajedno pokušati pronaći odgovor na to pitanje.

Danas je najaktuelniji i najrelevantniji rječnik Veliki akademski rječnik ruskog jezika koji sadrži 131 127 riječi. Rječnik je napisan u 30 tomova, a mnogi stručnjaci i danas spekulišu o tome je li broj od 131 127 riječi tačan. Naime, rječnik sadrži samo riječi ruskog standardnog jezika, tj. u ovu količinu nisu uključeni arhaizmi koji se slabije ili uopšte ne koriste.

Obrazovan govornik ruskog jezika u prosjeku koristi oko 10 000 riječi, od toga 2000 spada u aktivnu leksiku. U 20. vijeku su stručnjaci napravili procjenu Puškinovog vokabulara i zaključili su da je Puškin koristio oko 21 000 riječi i samim tim je nastao Rječnik Puškinovog jezika. Još jedan pokazatelj koliko je ovaj pjesnik bio genijalan.

Važno je napomenuti da ruski jezik ima jako puno posuđenica, naročito iz francuskog, njemačkog i engleskog jezika. Savremeni ruski jezik, kao i mnogi drugi, ima mnoštvo riječi iz engleskog jezika. Uzrok tome je razvoj interneta i društvenih mreža.

 

 

Autor teksta: prof. ruskog jezika Mihaela Meljanac