Nekoliko savjeta za lakše učenje ruskog jezika

Nekoliko savjeta za lakše učenje ruskog jezika

Nekoliko savjeta za lakše učenje ruskog jezika

Pratite neku seriju, film, emisiju ili podcast.

Film, serija ili podcast su najbolji dodir za izvornim jezikom. Uvijek možete poslušati fraze i nekoliko puta, pa čak uključiti titlove na ruskom jeziku. Preporuka za seriju na ruskom jeziku: „Как я стал русским?“ i „Кухня“.

Čitajte knjigu

Možda vam se ovo čini kao nemoguće na samom početku, ali uvijek postoji literatura prilagođena vašem nivou. Ne mora to biti Zločin i kazna od Dostojevskog (bar ne za početak), ali svakako postoje neke kraće priče ili bajke.

Igrajte igre

Vašu omiljenu igru uvijek prevedite na jezik koji želite naučiti. Upute koje vam daju tokom igre sigurno će vas natjerati da naučite još po neku riječ.

Slušajte muziku

Najveća greška prilikom učenja nekog jezika je ta što jako malo slušamo. Mislimo da je učenje jezika odjednom naučiti što više riječi i što više gramatičkih pravila. Pokušajte opuštenije pristupiti tome, tako što ćete, recimo, slušati muziku i truditi se razumjeti što više. Ukoliko ne znate odakle početi što se tiče ruske muzike, evo nekoliko izvođača (raznih stilova): Баста, Алла Пугачева, Киркоров, Егор Крид, Басков, группа Ленинград, Григорий Лепс, Полина Гагарина, Сергей Лазарев, Земфира … i mnogi drugi.

Otputujte u zemlju gdje se govori taj jezik.

Ova metoda trenutno izgleda kao nemoguća, ali sigurno će doći vrijeme i za to. Koliko znate neki jezik, shvatite tek kada se nađete u situaciji da morate govoriti.