5 video igara nastalih u Rusiji

5 video igara nastalih u Rusiji

5 video igara nastalih u Rusiji

  1. Тетрис

Sigurna sam da ste svi do sada čuli za Tetris. Doduše, možda je mlađima manje poznato, ali mi, djeca 90-ih, sigurno smo bar jednom igrali. Naime, Tetris je stvorio ruski naučnik Aleksej Pažitnov 1984. godine. Za ovu igru se veže niz svjetskih rekorda, a i česte su reference u filmovima – naprimjer, u filmu Policijska akademija: Misija u Moskvi tvrde da ovom igrom Rusi žele hipnotisati Amerikance.

 

  1. Lines

Često ovu igru nazivaju loptice. Nastala je 1992. godine u Rusiji i privukla je veliku pažnju mnogobrojne publike. Prvu verziju objavila je ruska kompanja GAMOS, a tvorac je Oljeg Djemin.

 

  1. Шторм: солдаты неба

Kompjuterska igra nastala u Sankt Peterburgu 2001. godine. Igra je neka vrsta akcije i simulacije. Radnja je smještena u novom, izmišljenom svijetu. Ukoliko želite pobjeći od stvarnosti, možda je ova igra prava za vas.

 

  1. Братья Пилоты

Zaigrajte igru i upoznajte se sa nerazdvojnim dvojcem: Šefom i Kolegom. Igra je nastala 1997. godine i neka vrsta je zagonetke i istrage.

 

  1. Звёздные волки

Igra nastala 2004. godine, a njen nastavak je izašao i 2009. Radnja igre je smještena u dalekoj budućnosti nakon što je čovječanstvo pokorilo svemir.