Od davnina ruska kuhinja

Od davnina ruska kuhinja

Od davnina ruska kuhinja

Šta Rusi spremaju za zimnicu?

Od davnina ruska kuhinja, kao ni naša nije mogla postojati bez zimnice, bez kiselog voća i povrća, konzervirane hrane, džemova … Domaćice na jesen spremaju u staklenke veće količine raznih delikatesa. Naši preci nisu imali frižidere i zamrzivače, kao mi danas, i morali su osmisliti razne načine za očuvanje namirnica što duži period. Pravilno obrađeno voće i povrće se koristi kao jelo, dodatak jelu, salate, sosove, dezert. Šta je to što Rusi spremaju za zimnicu?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soljenja (rus. Соленья)

Pod ovim podrazumjevamo sve namirnice koje očuvamo zahvaljujući većoj količini soli. Naprimjer mi to radimo sa kupusom, a Rusi su recimo poznati po krastavcima. Krastavci sačuvani u soli pojavili su se još u 12. vijeku u Rusiji. Osim krastavaca, Rusi pripremaju i gljive na isti način, te razno povrće kao što su paradajz, paprika, prasa… U ruska soljenja se dodaju i razni začini, a neki od najpopularnijih su hren, bijeli luk, kopar, ljute papričice i sl.

Namočena hrana (rus. Моченые продукты)

Odabrane produkte sortiraju, stavljaju u staklenke i zaliju slanim rastvorom. U nekim prilikama dodaju i malo šećera ili neke slatke plodove, kako bi se što bolje konzervirala hrana. Koriste čak i tekućinu u kojoj stoje plodovi za različite napitke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisela hrana (rus. Квашеные продукты)

Najpopularniji proizvod iz ove vrste zimnice je kiseli kupus, kojem dodaju sve što im padne na um. Dodaju mrkvu, jabuke, cveklu, kopar, pa čak i brusnice. Za kišeljenje je potrebna temperatura od 17 do 23 stepena, kako bi bakterije odradile svoj dio posla.

Marinirana hrana

Ovi proizvodi imaju duži rok trajanja nego soljena i kisela. Osnova rastvora u koji se stavljaju proizvodi su voda, so i sirće ili bilo koja druga kiselina. Ruskinje su koristile čak prirodne kiseline od voća i bobica. Proces je jednak našem. Vodu dovedu do ključanja, ubace so, kiselinu i druge začine, te vrućim rastvorom zaliju već spremljene proizvode.

Varenje

Naši preci su kuhali voće i bobice u medu ili, ako su mogli doći do šećera, tada su njega dodavali. Ukuhavali su plodove u vlastitom soku. Svaka domaćica, morala je znati variti.

Šta vi spremate za zimnicu?