Tipično ruske stvari

Tipično ruske stvari

Tipično ruske stvari

Tipičan ruski grad je Moskva i Suzdalj, prema mišljenju mnogih. Neki smatraju i da su to Jaroslavlj, Nižnji Novgorod, Kazanj, Jekaterinburg, Novosibirsk, Vladivostok.

Rusi su karakteristični po tome što su iskreni, ali je među najkarakterističnijim osobinama ipak gostoprimstvo. Rusi vole goste i dočekuju ih raširenih ruku.

Mnogi smatraju da su očajanje i melanholija naročito ruska osjećanja. U ruskim djelima se Rusi dosta opisuju sa takvim osjećanjima.

Jela koja su karakteristična kao ruska su boršč, kao i ruska salata, sirnike, kavijar i palačinke.

Riječ koju znaju mnogi koji čak nikad nisu učili ruski, a koja se smatra „najruskijom“ je „davaj“. Ova riječ koristi se u svim životnim prilikama. Osim nje, poznate ruske riječi su „spasiba“, „babuška“ i naravno „harašo“.

Za izrazito rusku naviku mnogi smatraju skladištenje. Pored toga, ubrajaju se i ispijanje čaja, čitanje, sjedenje prije polaska na put, izuvanje cipela prije ulaska u kuću itd. (o ovome smo već govorili).

Jedan od karakterističnih filmova za Ruse je „Ironija sudbine“, to je jedan od najpopularnijih ruskih filmova i jedan od onih koji su najpoznatiji u inostranstvu.

Knjiga koja odražava rusiju je „Rat i mir“, a mnogi smatraju i „Jevgenija Onjegina“, „Majstora i Margaritu“, „Braću Karamazove“ i „Zločin i kaznu“.