Savjeti za uklanjanje praznina u pismenosti

Savjeti za uklanjanje praznina u pismenosti

Savjeti za uklanjanje praznina u pismenosti

Kada učimo bilo koji strani jezik, u ovom slučaju ruski, veoma je važno od samog početka učiti se pravilnom izgovoru, ali i pravopisu. Smiješno je čuti kada TV voditelj, političar i sl. izgovore riječi netačno, ili kad čitate neki članak, nešto na internetu i vidite da su riječi pogrešno napisane. Značaj pismenosti jednog jezika je ogroman. Kako biste popravili svoju pismenost, potrebno je strpljenje i trud, a mi vam donosimo savjete.

Čitanje je možda najbolji i najsigurniji način da poboljšate pismenost ruskog jezika. Mnogi su navikli da dobijaju informacije slušajući radio, gledajući vijesti, tematske programe, filmove itd, te se čitanje sve više zanemaruje. Knjige sadrže nevjerovatnu količinu riječi. Dok čita, čovjek širi svoj rječnik, razvija se vještina kombinovanja leksičkih jedinica i mozak vizuelno fiksira pravilno pisanje različitih pojmova, pri čemu se smanjuje broj pravopisnih grešaka u pisanju. Značajna prednost čitanja je i širenje vaših vidika.

Drugi, ali ne i manje važan način je pisanje. Ako svakog dana izdvojite nekih 30 minuta da nešto pišete na ruskom, vrlo brzo ćete primijetiti poboljšanje. To možete npr. sami snimiti sebi, zatim pustiti i pisati, pa provjeriti kasnije. Možete i sami pisati sastave, npr. pokušati voditi dnevnik na ruskom, napisati životnu priču, opisati dan, rezimirati sadržaj omiljenog filma, knjige…

Stalno se provjeravajte. Nije neobično ako nešto kažete, pa provjerite u rječniku ili internetu da li je ispravno. Kad ste svjesni svoje greške, prije ćete je ispraviti, jer, kako kažu, „na greškama se najbolje uči.“

Takođe se možete služiti nekim igrama kojima se poboljšava pismenost, instalirajte rusku igru na svoj telefon, zatim rebusi, slagalice i slično.

I veoma je važno učiti pravila – izgovaranje mekih i tvrdih suglasnika npr, zatim pisanje Ы, odnosno u kojim slučajevima se ne smije pisati, već mora И itd. Što više takvih pravila naučite, biće vam lakše da vladate ruskim pravopisom.