Sibirska kuhinja

Sibirska kuhinja

Sibirska kuhinja

Na Sibir nas najprije asocira zima. Veliki dio teritorije Sibira je pod snijegom čitavih devet mjeseci. Temperature se ljeti kreću do 40 stepeni C, a zimi čak do minus 67. Kada napokon dođe proljeće, sve počinje da buja i tada Sibir pokazuje svoju raskoš. Gastronomska ponuda ovog dijela Rusije vrlo je raznovrsna, što zbog upotrebe različitih namirnica, što zbog mješovite strukture stanovništva po pitanju kulture i religije.

Kroz istoriju, ovim prostranstvima uglavnom su se kretala plemena ratnika i seljaka, pa su zato i jela bila prilagođena uslovima života u pokretu. Tek od razvoja željeznice i nastanka prvih naselja može da se govori o pojavi ozbiljnije gastronomske tradicije. Sibirska kuhinja uglavnom je zasnovana na autohtonim namirnicama. Velika prostranstva čiste prirode daju najukusnije plodove – bobičasto voće, gljive, žitarice, povrće, meso i riba, namirnice su koje su podjednako zastupljene na sibirskim trpezama. Povrće se jede u raznim čorbama i varivima, u kombinacijama sa manje ili više mesa.

Način čuvanja namirnica i te kako je prilagođen godišnjim dobima, pa su kiseli kupus, ukiseljene pečurke, turšija i razni kompoti neizostavne stavke u kulinarskom arsenalu. Žitarice se uglavnom koriste za pripremu raznih kaša i za hljebove svih vrsta. Meso divljači je prilično zastupljeno u ishrani, pa ima raznih paprikaša i gulaša u kombinacijama sa tjestom ili povrćem.

Kako osvajate Sibir željeznicom tako se i gastronomija menja, pa možete da vidite razne vrste piroški, čorbi, jela od mesa… Riba je takođe veoma zastupljena. Zahvaljujući Sjevernom moru i Bajkalskom jezeru, u Sibiru se jedu vrlo kvalitetne morske i riječne ribe, usoljene ili dimljene, zatim riječni rakovi sa medom, školjke, pa najbolji kavijar na svijetu…

Razvojem naseljenih mesta uz prugu i gastronomija je dobijala sve veći značaj, pa je danas u gradovima duž ovog pružnog pravca od preko 9.000 kilometara veliki broj ekskluzivnih hotela i restorana sa raznovrsnom ponudom. Obavezno posjetite Sibir i degustirajte nešto od njihovih specijaliteta.