Vremenske zone u Rusiji

Vremenske zone u Rusiji

Vremenske zone u Rusiji

Svijet je podijeljen na 24 vremenske zone, a Rusija obuhvata njih 11. Osim što je zemlja sa najvećom teritorijom na svijetu, Rusija je i zemlja sa najviše vremenskih zona. Najbliže Rusiji po broju vremenskih zona su Sjedinjene Države i Kanada, koje imaju po 6 vremenskih zona.

U Ruskom Carstvu su željeznice koristile sanpeterburško vrijeme za sve redove vožnje. Rusija se međunarodnom sastavu vremenskih zona službeno pridružila tek nakon boljševičke revolucije. Zemlja je 1919. godine podijeljena na 11 vremenskih zona s granicama koje su pratile željezničke pruge i rijeke.

Rusija se 1917. godine prvi put prebacila na ljetno vrijeme, jedan sat unaprijed, ali četiri godine kasnije odustalo se od ideje o ljetnom i zimskom računanju vremena. 1930. Satovi su opet pomjereni sat vremena unaprijed.

Nakon 50 godina, odlučeno je da se satovi opet pomjeraju na ljetno vrijeme. 2014. Vlada je donijela odluku da će se satovi pomjeriti sat vremena unazad, te da će tako ostati. Rusija od tad živi po zimskom računanju vremena.

Vremenske zone u Rusiji:

 1. Kaljingradsko vrijeme – pokriva Kaljingradsku oblast
 2. Moskovsko vrijeme – pokriva Moskvu i evropski dio Rusije
 3. Samarsko vrijeme – pokriva Astrahansku, Uljanovsku, Saratovsku oblast i Udmurtiju
 4. Jekaterinburško vrijeme – pokriva Baškiriju, Permski kraj, Kurgansku, Orenburšku, Sverdlovsku, Tjumenjsku i Čeljabinsku oblast, kao i autonomni okrug i Jamalskonečki autonomni okrug
 5. Omsko vrijeme – pokriva Omsku oblast
 6. Krasnojarsko vrijeme – pokriva Krasnojarski kraj, Altaj, Tuvu, Kemerovsku, Novosibirsku i Tomsku oblast
 7. Irkutsko vrijeme – pokriva Burjatiju i Irkutsku oblast
 8. Jakutsko vrijeme – pokriva zapadnu Jakutiju, Zabajkalski kraj i Amursku oblast
 9. Vladivostovsko vrijeme – pokriva središnju Jakutiju i Primorski kraj
 10. Magadansko vrijeme – pokriva istočnu Jakutiju, kao i Magadansku i Sahalinsku oblast
 11. Kamčatsko vrijeme – pokriva Kamčatski kraj i Čukotski autonomni okrug. Vremenska razlika u odnosu na Moskvu je čak 9 sati.