Najhladnije naseljeno mjesto na svijetu

Najhladnije naseljeno mjesto na svijetu

Najhladnije naseljeno mjesto na svijetu

Budući da nam stiže hladnije vrijeme, podsjetimo se najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu. Naravno nalazi se u Rusiji, u istočnom dijelu Sibira i to je mjesto Ojmjakon. Selo je nekada bilo usputno stajalište nomada, a danas tu živi oko 500 stanovnika. Najniža temperatura ikada izmjerena je -71°C. Zanimljiva činjenica je da ljeti temperatura zna biti između 20 – 30 °C što čini razliku od oko 100 °C. Stanovnici koji su već navikli na tako hladno razdoblje griju se na ugalj i drva. Budući da na tako niskoj temperaturi ne mogu uzgajati voće ili povrće, stanovnici se većinom hrane mesom irvasa i konja, divljim bobicama koje nađu u šumi te mliječnim proizvodima.

Dužina dana varira od 3 sata do 21 sat, što je još jedna stvar na koju bi se bilo teško navići.

 

 

 

 

 

 

 

Koliko je hladno najbolje će vam reći činjenice da većina stanovništva koristi vanjski WC, jer zbog niske temperature pucaju cijevi. Automobile drže u zagrijanim garažama ili, ako su vani, ne smiju ih ugasiti, jer postoji mogućnost da više nikada ne upale. Djeca redovno idu u školu, a škola se zatvara samo ukoliko se temperatura spusti ispod -52°C, a često se dogodi da na putu do škole smrznu naočale, tinta i druge potrepštine. Iako u mjestu postoji mobilna mreža, često stanovnici ne mogu upaliti svoj telefon zbog hladnoće. Nemilosrdnost zime u Ojmjakonu dokazuje i to da stanovnici tokom izuzetno niskih temperatura moraju paziti i koliko puta udahnu, kako ne bi dobili promrzline na plućima.

Klimatska specifičnost je ono što privlači i turiste u ovo mjesto. Istina, nije to velika brojka, ali sigurno će vremenom privuči avanturiste koji žele iskusiti pravu sibirsku zimu.