Zanimljivosti o Rusiji

Zanimljivosti o Rusiji

Zanimljivosti o Rusiji

Rusija spada u države sa najbogatijim kulturnim nasljeđem, a ruski jezik je jedan od šest jezika UN. Rusija je po površini najveća zemlja na svijetu. Zbog svoje površine od oko 17 miliona kmima  9 vremenskih zona i graniči sa čak 18 država. Rusija se prostire preko ogromnih prostranstava istočne Evrope i sjeverne Azije, koje dijeli planina Ural. Rusija izlazi na obale tri okeana: Atlanskog, Tihog i Sjevernog ledenog. Glavni i najveći grad je Moskva, sa oko 12 miliona stanovnika, zatim Sankt Peterburg sa oko 5 miliona.Najveći dio evropskog

tla Rusije je ogromna Istočnoevropska nizija, koja se prostire do Kavkaza, sa Elbrusom, najvišim vrhom Evrope sa 5,642 m. Nalazi se na jugu evropskog dijela Rusije. Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola.

U Sibiru se nalazi najveće i najdublje slatkovodno jezero na svijetu – Bajkal. Više od 300 rijeka se uliva u Bajkalsko jezero, a samo jedna se izliva iz njega. Dan Bajkala slavi se u Rusiji od 1999. godine, svake druge sedmice u septembru.

Najveće rijeke Rusije su Volga i Don, a Volga je ujedno i najduža rijeka u Evropi. Arheološki nalazi potvrđuju da su ljudi živjeli na obalama Volge još od najranijih vremena. Plodno tlo delte mnogi istoričari smatraju kolijevkom indoevropskih naroda.

Rusija ima najveće svjetske šumske rezerve i naziva se plućima Evrope, pošto zaostaje samo za Amazonskom prašumom po količini ugljendioksida koji apsorbuje. Zapadni Sibir i Volgo-Uralski rejon bogati su naftom i gasom i spadaju među najveće izvore na svijetu.

Ono što je posebno zanimljivo u Rusiji je moskovski metro, koji je jedan od simbola Rusije. Moskovski metro je podzemna željeznica sa najvećim brojem prevezenih putnika na svijetu. Stanice moskovskog metroa ukrašene su slikama, mozaicima, statuama… Mnoge od njih podsjećaju na muzeje.

Ruski jezik je među 5 najzastupljenijih u svijetu, a na njemu su ispisane najljepše stranice svjetske književnosti.

Autor teksta: profesor ruskog jezika Danijela Buha