Zanimljivosti o Sibiru

Zanimljivosti o Sibiru

Zanimljivosti o Sibiru

Sibir je skladište prirodnih resursa Rusije. Ovdje su koncentrisani glavni izvori nafte i šumska bogatstva. Prema procjenama ukupna vrijednost sibirskog bogatstva izražena je u stotinama biliona rubalja.

Rezerve nafte Sibira procjenjuju se na oko 66% od ukupnog broja svi resursa Rusije, rezerve minerala skromnije – 16%. Ali ako uključimo i ostale važne resurse Sibira – hidroenergetske resurse – 43%, šumske resurse – 49%, i kopnene resurse – 26%, tada će ukupna bogatstva Sibira premašiti 40%. Međutim, omjer se može promijeniti jer su izračunate samo približne rezerve bogatstava u istočnom Sibiru koji su mnogo manje razvijeni od zapadnog Sibira. Savladavanje ove gigantske raznolikosti i količine bogatstva nije baš lako. 

Priroda je velikim močvarama i smrznutom zemljom na neki način zaštitila energetska bogatstva sibirske regije od ljudi. Izuzetno je teško provoditi industrijske aktivnosti u takvim uslovima. Zimi jaki mrazevi, velika vlaga i jaki vjetrovi ometaju rad, a ljeti brojni insekti. Gustoća stanovništva u Sibiru je nešto manja od tri stanovnika po kilometru kvadratnom.

Često su susjedna sela udaljena i po 50-100 km jedno od drugog, a između njih je nenaseljena teritorija. I tu se jeftino može kupiti zemljište, stan ili kuća. Uz sve to, u Sibiru postoje i gusto naseljeni gradovi, naučni centri, sveučilišta i odmarališta. Sibir ima tri grada sa preko milion i 19 gradova s preko 100 000 stanovnika.

Najgušće naseljeni sibirski gradovi su Novosibirsk, Omsk, Krasnojarsk, Barnaul i Irkutsk. Sibir je poznat i po svojim planinskim vijencima, rijekama i jezerima. Najveće rijeke Sibira su Ob, Jenisej, Lena i Amu, planine Altaj i Ural.

Svakako je važno spomenuti i Bajkalsko jezero koje je najdublje slatkovodno jezero na Zemlji.

Autor članka: profesor ruskog jezika Vedrana Pušara