5 sovjetskih crtića

5 sovjetskih crtića

5 sovjetskih crtića

Svi mi imamo crtiće koje pamtimo iz djetinstva i koje smo pomno pratili. U nastavku vam pišem o crtićima koje su gledali i koje gledaju Rusi. Crtići su iz sovjetskog perioda. Možda ste neki već i pogledali.

Чебурашка и крокодил Гена

Ukoliko želite pratiti avanture krokodila Gene i njegovog prijatelja Čeburaške, pogledajte ovaj crtić. Naime, krokodil Gena radi u ZOO kao krokodil. Svako veče dolazi kući i igra sam sa sobom šah. Budući da je bio jako usamljen, odluči dovesti sebi prijatelja. Polijepio je oglase po gradu i počeli su pristizati kandidati. Jedan od njih je bio Čeburaška. Sve ostalo je istorija.

Простоквашино

Sovjetski crtić koji je svoju radnju nastavio čak i u periodu od 2018. – 2020. godine. Glavni lik je «дядя Федор», dječak koji se ponaša odraslo, samostalno i ima zrela razmišljanja. Ima mačka Matroskina i psa Šarika koji nisu baš dragi jedan drugom. Zanimljiva priča.

Котенок по имени Гав

Još jedan u nizu sovjetskih crtića. Glavni lik je mačić neobičnog imena Gav, koji čim izađe iz kuće kreće u nove avanture. Često dolazi u neprijatne situacije. Crtić stavlja akcenat na prijateljstvo i govori o brizi starijih o mlađim i slabijim.

Мама для мамoтенка

Lično meni jedan od najdražih sovjetskih crtića. Govori o sudbini mamuta koji je slučajno izbjegao izumiranje tako što se zamrznuo i, nakon nekog perioda, sasvim slučajno se odmrznuo. On traži svoju majku i na putu se susreće sa raznim likovima.

Дядя Степа милиционер

Sovjetski crtić koji je ekranizacija stihova Sergeja Mihalkova. Govori o milicioneru koji je junak. Jednu staricu prevodi preko ulice, drugu spašava od nezgode, spašava školarca i radi toliko dobrih stvari u svojoj uniformi. Stjopa je oličje toga kako bi jedan policajac trebao izgledati.

Autor teksta: predavač ruskog jezika Mihaela Meljanac.