Novogodišnja noć

Novogodišnja noć

Novogodišnja noć

Ako ste pomislili da je moguće dočekati Novu Godinu samo jednom u godini, varate se. U Rusiji je moguće dočekati Novu Godinu čak 9 puta. Da biste zaželjeli 9 novogodišnjih želja, morate znati gdje prvo ići.

Prvu želju možete zaželjeti u 15h prema moskovskom vremenu, jer tada Nova Godina dolazi na Kamčatku. Odmah poslije njih, sa razlikom od 8 h od moskovskog vremena, Novu Godinu dočekaju stanovnici istočne Jakutije i Magdanske i Sahalinske oblasti. Nova Godina putuje sve do Moskve, pa do Kaljinjingradske oblasti koji posljednji dočekuju Novu Godinu u Rusiji. Nova Godina tada nastavlja svoj put ka drugim evropskim državama.

 

Novogodišnja noć u Rusiji izgleda ovako: Uveče u svojim domovima Rusi spremaju tradicionalne novogodišnje delicije, večeraju uz razgovor sa porodicom i prijateljima, te u 23:55 svi slušaju novogodišnju čestitku predsjednika. Cijela Rusija je u novogodišnjoj atmosferi i sprema se za dolazak Nove Godine. Najspektakularnije je, naravno, na Crvenom trgu, gdje se okupi hiljade ljudi. Poslije čestitke predsjednika, oglašavaju se zvona na Kremlju, intonira se himna, a nad Crvenim trgom počinje veliki vatromet. Naravno da je u tom trenutku neizostavan i šampanjac, pa sa svih strana možemo čuti zvukove otvaranja. Proslave znaju trajati do ranih jutarnjih sati, ali mislim da to nije samo kod Rusa.

Bilo bi lijepo dočekati Novu Godinu na Crvenom trgu, zar ne ?