Kako je Napoleon htio služiti Rusiji?

Kako je Napoleon htio služiti Rusiji?

Kako je Napoleon htio služiti Rusiji?

Svi znamo za Napoleonov pokušaj da osvoji Rusiju, koji i nije bio tako uspješan. Naime, do tada najveća skupljena vojska Napoleona je poslije napada na Moskvu spala na samo 3% početne snage. Rusi su se branili tehnikom spaljene zemlje, tako da Napoleon na kraju nije imao što osvojiti. Kada je došao do Moskve, ona je bila već prazna. Običaji u to vrijeme su nalagali da delegacija dočeka osvajača i preda mu ključ grada, međutim Moskovljani to nisu uradili. Rusi pamte Napoleona kao osvajača, okupatora, a da su se stvari drugačije posložile, možda je mogao postati još jedan ruski junak ili slavni vojskovođa.

Napoleon Bonaparte je školovanje započeo u školi za dječake na Korzici, te je kasnije dospio u vojnu školu. Bio je izuzetan student. O njegovom karakteru i upornosti govori njegova rečenica: Riječ nemoguće je jedino moguće naći u rečenicama budala. Živio je veoma siromašno, otac mu je umro, a on je morao brinuti o cijeloj obitelji.

Vratimo se u 1788. godinu kada je devetnaestogodišnji Napoleon pokušao stupiti u rusku vojsku. Rusija je bila u ratu sa Osmanskim carstvom i aktivno je vrbovala dobrovoljce iz cijele Europe. Ivan Zaborovski je s tim zadatkom doputovao u Italiju, u Firencu. Ruska vojska je plaćala jako dobro vojnike i samim time interes je bio veliki. Mladi poručnik je maštao o vojnoj karijeri, koja nije nužno morala biti u francuskoj vojsci. Ruska vojska je primala strane vojnike, ali trebali su imati čin niži nego što imaju inače. Napoleonu se to nije dopalo. Čak kažu da je bijesan istrčao iz njegovog ureda viknuvši kako ide kod Prusa i kako će mu pruski kralj dati titulu kapetana.

Da li bi povijest svijeta bila drugačija da je mladi Napoleon primljen u rusku vojsku? Je li Rusija bila bolna točka Napoleona pa ju je zato tako silno želio osvojiti? Sve su to pitanja na koja nikada nećemo znati odogovor i moći ćemo samo nagađati. Zamislite Napoleona kao ruskog pukovnika, koji se bori za Rusiju protiv svih neprijatelja i koji časno služi ruskoj carskoj obitelji. Možda bi danas u školama učili o jednom Napoleonu Bonaparte, koji je bio slavni ruski general, koji je izvojevao niz pobjeda.

Ne bi se promijenila samo ruska povijest, nego bi veliki utjecaj bio na cijelu Europu. Mali događaj koji je odredio sudbinu miliona ljudi.

Autor članka: profesor ruskog jezika Mihaela Meljanac