Manje poznata mjesta u Moskvi

Manje poznata mjesta u Moskvi

Manje poznata mjesta u Moskvi

Svi ste sigurno čuli za Crveni trg, Kremlj, Tretjakovsku galeriju itd. Moskva je ogromna i krije još mnogo mjesta koja i nisu baš poznata turistima, a koja vrijedi posjetiti.

 

Kuća na stanici Andranovka

Andranovka je jedna od stanica u Moskvi, nalazi se u industrijskoj zoni na periferiji okruga Lefortovo; beskrajne betonske ograde, kilometri bodljikave žice, gvozdene kapije, zgrada bivše fabrike Kripton, kilometri željezničkih pruga, skladišta, magacini i rijeka Prosjak u blizini. Sama stanica sad ne radi.

 

 

 

 

 

 

 

Kuća Abrikosovih

Nedaleko od trećeg transportnog prstena nalazi se kuća Abrikosovih, sagrađena 1905. Godine sa fabričkim prostorijama. Jedan od Abrikosovih – Aleksej – autor je slatkiša koje mnogi znaju pod imenom „kinder surprise“, slatkiš sa poklonom unutra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotička kuća na Baumanskoj

Stambena zgrada Antona Frolova, sagrađena 1914. Ovdje se radi o njemačkoj četvrti, gdje se stranci naseljavaju od davnina. Sad je takvih zgrada ostalo malo, ali je ova preživjela i nalazi se u bivšoj njemačkoj, sada Baumanskoj ulici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Metrostroja

Ova zgrada, izgrađena 1906. Godine, nekad je korišćena kao poslovna zgrada i hostel. Posljednjih nekoliko godina bila je zapuštena, ali je rekonstruisana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matroskaja Tišina

Moskovsko Tiho brdo, ogromna napuštena kuća, iza koje se nalazi zatvor, a lijevo od njega psihijatrijska ustanova, a na 10 minuta hoda nalazi se bolnica za tuberkulozu. Još u doba Petra Velikog naselje je bilo poznato kao naselje za rehabilitaciju penzionisanih mornara, od kojih su mnogi imali mentalne poremećaje.

 

 

 

Kuća trgovca Lomakina

Apartmansku kuću trgovca Lomakina sagradio je arhitekta V.S. Maslenjikov 1909. godine. Ona je nekad bila ambasada Republike Mozambik. Maslenjikov je protjeran u Omsk, ali čak je i u Sibiru pronašao način da radi ono što voli, učestvovao je u izgradnji fabričkih zgrada, projektovanju stambenih zgrada i slično.

 

 

 

 

 

 

 

Institut za parazitologiju

Kompleks pomoćnih zgrada starog ruskog imanja. Zauzia veliku teritoriju i liči na bajkoviti zamak. Glavni dio imanja, koji se nalazi prekoputa je Institut za teorijsku i eksperimentalnu fiziku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moskovska koliba

Smještena na 10 minuta od centra, u selu Terehovo. Mnogi imaju svoje kolibe koje predstavljaju bijeg od gradske gužve i oazu mira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuća tri ere

Izgrađena je u 18. Vijeku, tada je bila u vlasništvu čuvenog trgovca Lukutina. Zgrada vlastelinstva pretvorila se u četverospratnu stambenu zgradu. U naše vrijeme dograđeno je još pet spratova.