Skrivena blaga Rusije

Skrivena blaga Rusije

Skrivena blaga Rusije

U Rusiji postoje skrivena blaga, koja je veoma teško pronaći. Arheolozi su u šahovskoj figuri lovca iz 16. vijeka pronašli 10 srebrnih novčića. Takvi mali pronalasci su česti. Međutim, kada je riječ o velikom blagu, to je mnogo teže. Neka od njih su:

Napoloeonovo zlato

1812. godine kada je Napoleon odlučio da pobjegne iz Rusije, njegova vojska je prije odlaska pokrala dva vagona dragocjenosti iz Kremlja, kao i starog oružja. Dok se povlačila vojska iz Moskve, zbog teške ruske zime i gladi vojnika, morali su se odreći dijela blaga. Početkom 1960-ih bilo je više pokušaja da se pronađe to blago, ali bezuspješno.

Blago Sigmunda III Vase

Poljska vojska je početkom 17. vijeka pokupila mnoge dragocjenosti prilikom napada na Rusiju. To blago je, navodno, bilo namijenjeno kralju Sigmundu III, a kočije su nestale na putu do Smolenska. Kasnije, lovci na blago ga nisu  uspjeli pronaći, jer upute nisu bile sasvim jasne.

Biblioteka Ivana Groznog

Ova zbirka rukopisa i knjiga koje su prikupili bizantski vladari, data je kao miraz za Sofiju Paleolog, nećakinju posljednjeg bizantskog cara, koja se 1472. udala za ruskog princa Ivana Velikog. Međutim, biblioteka je izgubljena i moguće da ju je sakrio sam vladar. Biblioteka se isprva čuvala u podrumima Kremlja, kako bi bila bezbjedna zbog mnogobrojnih požara.

Kolčakovo zlato

Kolčak je imao veliku količinu zlatnih rezervi, čija je ukupna vrijednost iznosila oko 650 miliona rubalja. On je zlato premjestio iz Kazanja u Sibir, ali dio tog tereta je ukraden na putu, jedan dio je sakrio i sam Kolčak. Neki smatraju da je zlato zakopano negdje u Sibiru, a neki da je na Altaju.

Vrijedni teret na brodu Varjagin

1906. teretno-putnički brod Varjagin potonuo je u vodama zaljeva Ussuri. Aleksej Semjonovič Varjagin je bio vlasnik broda i tražio je kompenzaciju od 60 000 rubalja za posebno vrijedan teret na brodu. 1913. godine je pronađen brod, ali nisu mogli podići teret na površinu zbog nedostatka sredstava.