Matrjoška

Matrjoška

Matrjoška

Igračke, koje se tradicionalno prave od lipovog drveta, postale su pravi simbol Rusije. U koju god suvenirnicu u Rusiji uđete, imat ćete na izbor stotine matrjoški.

Iako su drvene igračke, koje su se mogle stavljati jedna u drugu, nastale još za vrijeme Petra I, matrjoška kakvu poznajemo danas, nastala je oko 1890. godine. Navodno je u jednu radionicu dospjela figura iz Japana, koja je predstavljala mudraca Fukurumi. Sastojala se iz 7 figura, što je zainteresiralo umjetnika koji je radio u radionici. Odlučio je napraviti istu figuru, samo sa ruskim motivima i koloritom. Prva igračka je sadržala osam figura i predstavljale su majku i djecu. Ta igračka je sačuvana i do danas i nalazi se u muzeju.

Kada kod nas pitate kako se ova igračka zove svi će reči babuška, što i nije pravilno. Igračka predstavlja majku, a ne baku. U Rusiji su nazivali žene koje su imale mnogo djece Matrjona (rus. Матрена) i vremenom je to ime postalo ime ove igračke.

Najveća matrjoška na svijetu se nlazi u Kini i visoka je 30 metara. Nalazi se na mjestu gdje se granice Rusije i Mongolije sijeku. To je simbol prijateljstva i prikazane su tri djevojke: ruskinja, mongolka i kineskinja.

Najveća matrjoška koja se ne može rasklopiti je visoka 13 metara i napravljena je u Rusiji, a najveća rasklopiva matrjoška ima 150 centimetara. Ako postoji najveća, mora postojati i najmanja matrjoška, a ona je velika svega 0,5 milimetara.

Najbrojnija matrjoška se sastoji od više od 50 figura i napravljena je u Sjemjonovu.

Matrjoška se koristi i za razne rituale pa tako postoji i legenda da ako spremite papirić sa nekom željom u matrjošku, ona bi se trebala ispuniti.