Ruske poslastice

Ruske poslastice

Ruske poslastice

Pastila

Ovaj tradicionalni ruski desert pojavio se još u 14. vijeku. Postoji nekoliko priča o njegovom nastanku. Jedna od priča je da su u jednom hramu skuhali jabuke s medom za svoje župljane, međutim te jabuke su se ohladile i stvrdnule. Kako bi riješili ovu situaciju izrezali su ih na komade i tako je nastala prva pastila. Obično su ih pripremali od kiselih jabuka i miješali su ih sa raznim dodacima (med, ribizlu, brusnicu, a od 19. vijeka i šećer). Tradicionalno se pekla u ruskoj peći koja se postepeno zagrijavala i hladila što je potrebno za pripremu ovog dezerta. Najpoznatija i najuksunija pastila je Kolomenskaja, čak postoji i muzej posvećen istoj.

 

Pečene jabuke

Pečene jabuke nam nisu strane. Sličan dezert su tufahije koje mi u Bosni često spremamo. Obično ih kuhaju u nekom slatkom sirupu, a zatim spremaju razne nadjeve. Ono što je zanimljivo i specifično za Ruse jeste da oni jabuke pune čak i sirom, mljevenim mesom, raznim začinima, piletinom, povrćem i sl. Ovo je svakako jedan od najzdravijih dezerata.

 

 

 

Medenjaci

Medenjak kao simbol slatkog života se u Rusiji pojavio još u 9. vijeku. Prvi ruski medenjaci su se pravili od ražovog brašna, soka bobičastog voća i meda. Kasnije su počeli dodavati razne dodatke. Priprema medenjaka je postala prava umjetnost. Počeli su ih ukrašavati raznobojnim glazurama, isctravajući razne simbole i oblike.

 

 

 

 

Kandirano voće

Kažu da se kandirano voće prvi put pojavilo baš u ruskoj kuhinji. Voće prekriveno slojem topljenog šećera se smatra jednim od najzdravijih slatkiša. Moguće je koristiti sve vrste voća. U ovu poslasticu se zaljubila i Katarina Velika i zahtjevala je da joj se određene količine donose na dvor svake godine. Izaberite vaše omiljeno voće i napravite sebi ovaj slatkiš.

 

 

 

Čak – čak

Omiljeni istočnjački desert Rusa. Jednostavan recept koji se tradicionalno pravi od jaja, brašna i mlijeka. Od toga se zamijesi tijesto, formiraju se „štapići“ koji se isijeku na manje komade. Te komade ispržimo i na kraju slijepimo sirupom od meda. Radi boljeg okusa mogu se dodati i neki drugi sastojci.