Zanimljivosti o Rusima

Zanimljivosti o Rusima

Zanimljivosti o Rusima

 1. Mnogi smatraju čaj omiljenim ruskim pićem. Čaj je u Rusiju došao iz Kine i svi staleži su ga pili i mogli priuštiti. Rusi vole čaj i uvijek ga piju. Ukoliko se nađete u gostima kod Rusa, time će vas sigurno poslužiti. Najčešće večeru završavaju šoljom čaja uz nešto slatko.
 1. Oni takođe vole votku, ali kad nazdravljaju ne kažu „na zdarovje“ već „za zdarovje“ ili održe govor (zdravicu).
 1. Rusi su veoma sujevjerni. Oni zaziru od crnih mačaka, tri puta pljunu preko lijevog ramena kako bi izbjegli nesreću i kratko posjede prije svakog putovanja. To su samo neki od primjera po kojima je jasno da su sujevjeran narod.
 1. Ponosni su na pobjede svoje zemlje. Rusi slave Dan pobjede 9. maja i većina njih tog dana gleda filmove o Drugom svjetskom ratu i plače, a sam početak maja je njima asocijacija za roštilj.
 1. Često sve porede sa situacijom u Americi i često kritikuju vlast, ali ne i pred strancima. Pred strancima obično veličaju vlast i pravdaju njene odluke.
 1. Rusi imaju mnogo poslovica, gotovo za svaku životnu situaciju, te ih koriste u svakodnevnom govoru.
 1. Mnogi Rusi smatraju da je smijeh odlika glupog čovjeka, tako da stranci često stvore pogrešnu sliku o njima, tj. da su neljubazni i neprijateljski raspoloženi. Ali, nakon druženja sa njima, svi shvate da je to zapravo jedan topao narod.
 1. „Rat i mir“ ruskog pisca Tolstoja je jedan od najčitanijih na svijetu. Ipak, veliki broj Rusa ga nije čitao, ili su preskakali dijelove (neki o ratu, neki o miru).
 1. Za većinu Rusa omiljeni pisac je Puškin, pjesnik Jesenjin, a omiljeno voće jabuka.
 1. Rusi izuvaju cipele čim uđu u svoju ili tuđu kuću, a u kući nose kućno odijelo.
 1. Oni veoma vole brezu, kao i sok iz njenog stabla. Brezov sok je bio veoma popularan u sovjetsko doba. Sezona skupljanja brezovog soka počinje krajem marta, sredinom aprila, kada se topi snijeg i pojavljuju pupoljci. Sok od breze koriste i u kozmetici.
 1. Rusko slovo Ы, koje stranci veoma teško izgovaraju. Mnogi se podsmijavaju ovom slovu, a današnja omladina ga koristi na društvenim mrežama da izrasi smijeh (Ыыыыыы) kao LOL u engleskom jeziku, a jedno Ы za sarkastičan podsmjeh kao reakciju na glupu šalu.