Ko je bio Dostojevski?

Ko je bio Dostojevski?

Ko je bio Dostojevski?

 

Fjodor Mihajlovič Dostojevski (rus. Фёдор Михайлович Достоевский 1821. – 1881.) je ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelista i publicista, jedan od najznačajnijih književnika u historiji.

Godine 1864. Dostojevski objelodanjuje briljantne Zapise iz podzemlja – jedan od najintenzivnijih ispovjednih kratkih romana, preteču sličnih djela Kamija, Krleže, Selina ili Andrejeva. U njemu je pisac primijenio niz postupaka u kojima je inovirao prozu i postavio obrazac svojih budućih velikih romana.

Većina romana Dostojevskog je smještena u tmurnu atmosferu velegradskoga podzemlja, sa središtem oko uzbudljivih događaja baštinjenih iz trivijalnog romana i crnih hronika (ubistva, očeubistva, zločin, krađa) i vrti se oko prokletih pitanja: naravi zla, ljudske patnje, smrtnosti i besmrtnosti, postojanja i nepostojanja Boga, slobode i odgovornosti, sudbine Rusije i Zapada.

U velike romane Dostojevskog obično se ubrajaju sljedeća djela: Zločin i kazna (1866.), njegovo tehnički najsavršenije djelo o ideološki motivisanom ubistvu, sa središnjim likom Rodionom Raskoljnikovim, prototipom Ničeovog nadčovjeka; Idiot (1868.), u kojem je Dostojevski dao hristoliki lik kneza Miškina, kao i realistički implicitni komentar o propasti bezslovnog dobra u sekularnom svijetu; Bjesovi /Demoni /Zli dusi (1872.), „najdostojevskijevski“ roman o grupi nihilističkih revolucionara, djelo metafizičkog nimbusa u ruhu političkog romana; Braća Karamazovi (1881.), formalno o patricidu u porodici s ocem i trojicom braće, no roman u kojem je pisac sumirao sve svoje opsesivne teme, i za koji se može reći da je sa porukom nade u uskrsnuće i vječni život kojom Braća Karamazovi i završavaju.

Fjodor Dostojevski pripada najužem krugu svjetskih vrhunskih pisaca, poput Dantea, Šejkspira, Tolstoja, Servantesa, Prusta i još nekolicine autora. Njegov uticaj na svjetsku književnost je neizmjeran – od Leonida Andrejeva do Hermana Hesea, od Viliama Foknera do Franca Kafke, od Marsela Prusta do Gabrijela Garsije Markeza. Rijetko koji moderni pisac je umakao njegovoj sjeni.