Najljepša mjesta u Sankt Peterburgu (1. dio)

Najljepša mjesta u Sankt Peterburgu (1. dio)

Najljepša mjesta u Sankt Peterburgu (1. dio)

Sankt Peterburg godišnje privlači mnoštvo turista iz drugih zemalja i raznih gradova Rusije. Ovaj grad je poznat po svojoj istančanoj ljepoti, gracioznoj arhitekturi, živopisnim natpisima…

  • Marsovo polje – kutak mira i spokoja, smješten u samom srcu Sankt Peterburga, jedno od najljepših i najpoznatijih parkova u gradu. Glavna atrakcija je spomen-obilježje u čijem središtu gori „Vječni plamen“. Spomenik je posvećen žrtvama Februarske i Oktobarske revolucije, kao i Građanskog rata.

  • Ljetnja bašta, čiji prostor je ukrašen brojnim kipovima, koji uglavnom predstavljaju rimske bogove, careve i godišnja doba. Takođe je ukrašena i fontanama. Okružena je vodom sa svih strana.

  • Botanička bašta – osnovana je po naredbi Petra I, čiji je glavni zadatak tada bio uzgoj ljekovitog bilja. Kasnije je taj vrt postao i mjesto nauke, pojavila se biblioteka, muzej, kao i mjesto za praktičnu obuku učenika. Danas u njoj postoji više od 7,5 hiljada primjeraka živih biljaka

  • Petropavlovska tvrđava, čija teritorija podsjeća na džinovski muzejski eksponat, čija je glavna vrijednost Petropavlovska saborna crkva. Zelene površine, zidovi tvrđava, veličanstven pogled na Nevu i obalu Sankt Peterburga. S vremena na vrijeme, na teritoriji tvrđave održavaju se razni zabavni događaji i izložbe.

  • Aleksandrovski vrt je jedno od omiljenih mjesta za šetnju lokalnog stanovništva, ali i turista. Ovdje je i ljeti prijatno šetati, po vrelom ljetnjem danu, kada krošnje brojnog drveća štite od sunca i daju prijatnu svježinu.